Herkese merhaba,
Türkiye'de Peyzaj Mimarlığı(B.Sc L.Arch) ve ardından Mimarlık(B.Arch Architecture) lisanslarımı tamamladım. Profesyonel çalışma hayatıma yurtdışında devam etmek istiyorum. Dilleri ingilizce olduğu için öncelikli tercihlerim US yada UK olsun istiyorum. Bu yüzden indeed, glassdoor, LinkedIn gibi uluslarası kariyer platformlarından Junior Architect/Architectural Designer, Intern Architect, Intern Landscape Architect/Designer, Architectural Draftsman, Entry level Architectural/Landscape Designer gibi 0-2 yıl arası tecrübenin istendiği pozisyonlara başvurdum. (Bu başvuruları yapmadan önce işin tanımına uygun coverletterlar hazırladım, resume ve portfolio'mu düzenledim.)
Başvurularımda özellikle büyük ve orta ölçekli firmaları ve onların çeşitli eyaletlerindeki ofisleri tercih ettim. Hatta kabul edilme oranımı arttırabilmek için popular olmayan, nufüs yoğunluğu az olan şehirlere de yöneldim. Başvurularımın bir çoğunda olumsuz dönüş oldu, ve bir kısmında sponsor vizesi istediğim yada isteyeceğim soruldu.
Portfolio'mun güçlü olduğunu düşünüyorum ve belirli aralıklarla güncellemeye çalışıyorum. Ama ABD'de yada uluslararası platformdaki mimarlık firmalarına özellikle prestijli okullardan mezun olan mimarlar tarafından yapılan başvuruların yanında hiç şansımın kalmadığını hissetmeye başladım.
Internet üzerinden ABD'de yaşam ve çalışma ile ilgili birçok bulanık bilgi var, benim sorum ABD'de mimarlık sektörü içinde olanlara,
Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim?
Türkiye'den yapacağım başvurular ile intern yada junior gibi pozisyonlarda iş bulmak olası mıdır?
Mimarlık sektörü için firmaların sponsor vizesine bakış açıları nedir?
Teşekkürler.
Ömer merhaba,
Forumda sorularını paylaştığın için size çok teşekkür ederim. Yorum ve sorularını aşağıda başlıklara ayırarak, cevaplamaya çalışacağım. Umarım faydalı olur.
1 - Türkiye'de Peyzaj Mimarlığı(B Sc. L.Arch) ve ardından Mimarlık(B.Arch Architecture) lisanslarımı tamamladım. Profesyonel çalışma hayatıma yurtdışında devam etmek istiyorum........
(Bu başvuruları yapmadan önce işin tanımına uygun coverletterlar hazırladım, resume ve portfolio'mu düzenledim.)
Öncelikle farklı platformlara başvurup, farklı başlıklar altında arama yapmış olmanın çok doğru bir adım olduğunu düşünüyorum.
Daha önce başka hangi sitelerden mimarlık iş başvurularında bulunulabileceği hakkında forumda paylaşılan bir soru sayesinde paylaşımda bulunmuştum. Aşagıdaki linkten dilersen okuyabilir ve farklı kaynaklardan da yararlanabilirsin.
- ABD’de Staj
Devam edelim,
Cover Letter üzerine çalışmış olmanız ve başvurularınıza göre düzenlemiş olmanız doğru bir adım olmakla beraber, doğru bir "Cover Letter" hazırlamanın önemi iş başvurularında gerçekten önemli. Bu yüzden şirketin istediği konulardan bahsettikten sonra, bu başvurduğunuz şirketlerin sitelerine girerek kendilerini nasıl tanıttıklarına, hedeflerinin ne olduklarına detaylı olarak bakmanı ve "Cover Letter" ını bu kriterlere göre her şirkete özel olarak revize etmeni öneririm.
Bu sadece Cover Letter için değil aynı zamanda da portfolyon içinde geçerli. Portfolyonda iş başvurularında bütün projelerini değil, daha çok başvuracağın şirket ile anlayış olarak daha çok bütünleştiğini düşündüğün projeleri koymalı ve düzenlemelerini de yine, karşı tarafın zevklerini ve mimari dünyaya bakış açılarını anlayarak düzenleye çalışmalısın. Bunları zaten yaptıysan o zaman bu adımı başarıyla tamamlamışsın demektir.
2- Başvurularımda özellikle büyük ve orta ölçekli firmaları ve onların çeşitli eyaletlerindeki ofisleri tercih ettim. Hatta kabul edilme oranımı arttırabilmek için popular olmayan, nufüs yoğunluğu az olan şehirlere de yöneldim. Başvurularımın bir çoğunda olumsuz dönüş oldu, ve bir kısmında sponsor vizesi istediğim yada isteyeceğim soruldu.
Başvurularda bulunurken farklı lokasyonları ve farklı çaplarda işlerini yürüten firmalara iş başvurularında bulunmak çok güzel. Fakat şunu hatırlatmakta fayda olacağını düşünüyorum, nüfus yoğunluğu az olan, populer olmayan yerlere iş başvurusunda bulunuyor olmamız, işe kabul alma şansımızı ve ya oranımızı malesef arttırmayacaktırö hatta açıkçası bu yerlerde iş bulma olasılığın çok daha düşük olacaktır. Bunun iki tane ana sebebi olduğuna inanıyorum.
1- Nüfüs yoğunluğu az olan, populer olmayan lokasyonlardaki işe alım prosedürleri daha çok lokal olan kişiler üzerinden gerçekleştiriliyor ve bu şirketlerin daha önce bu prosedürlerle ilgili doğal olarak pek bir tecrübesi ve sürecin nasıl işleyeği ile ilgili detaylı bilgileri bulunmuyor. Bu sebepten dolayı, seni işe alacaklarında yapmaları gerekenleri, sponsorluk sürecini biraz rahatsız edici bulabilirler yada buna benzeyen farklı sebeplerden dolayı şansının daha az olacağını düşünüyorum.
2- Yukarıdada bahsettiğim gibi küçük nüfüsa sahip, küçük ve ya orta çaplkı şirketler daha öncelikli olarak ya lokal ya da ülke içerisinden gelecek olan başvurulara öncelik vereceklerdir. Çünkü bu firmalar işe alış sürecinde önlerine zorluk ya da beklenmedik durumlar çıkmasını göze almayacaklardır.
Bunları söylemekle beraber, bu durumlar her zaman geçerli olmayabilir ve bu söylediklerim seni lütfen bu firmalara iş başvurusu yapmandan asla alıkoymasın.
3- Portfolio'mun güçlü olduğunu düşünüyorum ve belirli aralıklarla güncellemeye çalışıyorum. Ama ABD'de yada uluslararası platformdaki mimarlık firmalarına özellikle prestijli okullardan mezun olan mimarlar tarafından yapılan başvuruların yanında hiç şansımın kalmadığını hissetmeye başladım.
Mutlulukla belirtmek isterimki burada belirtmiş olduğunuz düşüncelerinizde yanılıyorsunuz. Prestijli okullardan mezun olmuş olmanın iş başvurularındaki önemi en son sıralarda gelmektedir. Şirketlerin kadrolarına katacak oldukları "Prestijli Okullar" değil, farklı açılardan düşünebilen, farklı yeteneklere sahip olan, güçlü tasarım yeteneğine sahip olan ve başkalarıyla uyum sağlayarak çalışabilecek olan insanlardır. Bu yüzden firmalar farklı başvurulara bakarken öncelikle portfolyonuza ve dolayısıyla sizin tasarımcı kişilğinize, meslekte ilgilendiğiniz türlere ve kendinizi farklı şekillerde ifade edip edemeyeceğinize bakacaktır. Sonrasında Resume ve Cover Letter'ınıza bakıp, sizin başvurduğunuz şirket için uyumlu biri olup olmadığınıza, ortak ilgi alanları dahilinde buluşup buluşmadığınıza bakacaklardır. Bu yüzden okuduğunuz okul değil bir araya koyacağınız başvurunun önemi vardır.
Ayrıca belirteyim ki hem Bsc Landscape Architecture hem de B.Arch diplomalarınızın bulunuyor olması sizi bir çok kişinin bir adım ötesine kesinlikle taşıyacaktır. Bu konuda ki şüphelerinizi rahatlıkla aklınızdan silebilirsiniz.
4- Türkiye'den yapacağım başvurular ile intern yada junior gibi pozisyonlarda iş bulmak olası mıdır? Mimarlık sektörü için firmaların sponsor vizesine bakış açıları nedir?
Bu sorunun cevabı bir çok farklı faktörlere göre şekillenecektirö bu yüzden net bir cevap vermenin doğru olmayacağı kanaatindeyim. Fakat genel olarak ele almak gerekirse, Evet! İş bulmak tabiki olasıdır fakat süreç genel olarak uzun ve zorlu olacaktır. Bunun sebeplerinden bir kaçından yukarda bahsettik.
Öncelikle iş başvurularını yaparken, iş ilanı veren şirketlerin yapmış olduğu açıklamaları dikkatlice okumalısın. Genelde bütün şirketler iş ilanı verirken yurt dışından stajer kabul ediyorlarsa bu konudan özellikle bahsediyor olacaklardır. Daha nokta atışı atmak ve zaman kazınmak adına bu doğru bir adım olacaktır.
Genelde herhangi bir şirkette işe girdiğin taktirde,gerekli evrakları senin toparlaman gerekecektir. Fakat, işe girdiğin şirketler sana iş teklifinde bulunduklarına dair bir yazı vereceklerdir ve bu yazı ile gerekli vize başvurularını senin tamamlaman gerekecektir.
Örnek verecek olursak, Seattle'da bulunan, çok başarılı işler yapan Olson & Kundig firması bir çok ülkeden daha önce stajer kabul ettiğini sitesinde bulunan kariyer bölümünde paylaşmış.
Buraya tıklayarak kariyer sayfasına ulaşabilir, yapmış oldukları açıklamayı okuyarak genel anlamda bir fikir sahibi olabilirsin.
Yukarıda linkini paylaştığım, iş ilanlarına bakabileceğin forum cevabına mutlaka tıklayıp oradaki kaynaklardanda yararlanmanı bir kez daha öneririm.
- ABD’de Staj
Umarım birazda olsa yardımcı olabilmişimdir. Paylaşımın için tekrar çok teşekkür ederim.