Merhabalar,
Mimarlık lisans eğitimimi Türkiye'de tamamladım. Yüksek Lisans eğitimim için araştırma yapıyorum. Sormak istediğim bir kaç sorum olacak bununla ilgili olarak. Mimarlıkla alakalı programların fiyat aralıkları çok değişken, okul seçerken nelere dikkat etmeliyim? Postgraduate ve master arasındaki farklar tam olarak nelerdir? İş hayatına ne gibi bir yansıması olur? Yüksek Lisans için iç mimarlık düşünüyorum ancak Amerika'da çalışmak için artılarını ve eksilerini bilemiyorum. Ya da MBA yapsam çalışma açısından ne gibi bir avantajını veya dezavantajını görürüm? Son olarak Türkiye'de okuduğum lisans programının oradaki karşılığı var mıdır? ya da nasıl denklik alabilirim?
Merhaba Merve,
Sorun için teşekkürler.
Okul seçerken nelere dikkat etmeliyim sorunla başlayım. Mezun olduktan sonra neler yapmak istiyorsun ve nerede (hangi firmada, şehirde) yapmak istiyorsun sorularının cevabı seçeceğin okul hakkında biraz ipucu verebilir. Eminim bu sorunun cevabını çok net bilmiyorsundur doğal olarak fakat işini kolaylaştırmak için seçeceğin okulun mezunlarına bakmak bir yöntem olabilir. Ben okul seçimimde mezunların sonrasında nerelerde ve hangi ofislerde çalıştığına da dikkat etmiştim. Linkedin gibi sitelerde eğer paylaşım yapıyorlarsa bu insanları çok rahat bulup şuan neler yaptıklarına bakabilirsin. Türk olsun olmasın bu senin o okulun profilini tanımana yardımcı olacaktır.
Okul ücreti mimarlık okuyan öğrencilerin ve yeni mezunların belki de baktığı ilk kriter. Bu mimarlık eğitiminin Amerika'da çok masraflı olmasından kaynaklanıyor. Bir Fulbright bursiyer adayı olarak her bölümden arkadaşım oldu ve genelde mimarlık bölümü en pahalı 2-3 meslekten biri diyebilirim. Ben eğitimi çok uzun vadeli bir yatırım olarak görüyorum. Ve hayatında yapabileceğin belki de en güzel yatırım. Okuldan alabileceğin bursların yanında dışardan alabileceğin burslar da olacaktır, Fulbright veya TEV gibi. Burs konusu apayrı bir konu ve yazmakla bitmez fakat eğer burs tek seçeneğinse şans kapısının sana açılmasını beklemektense o kapıları tıklatmak ve ne kadar istekli olduğunu kapının ardındaki insanlara aktarmanın çok işe yarayabileceğini düşünüyorum bireysel tecrübelerimden.
Postgraduate ve Master arasında Amerika'da özellikle çok bariz bir fark var. Master programları daha kapsamlı ve temel programlar oldugundan NAAB tarafından akredite sayılıyorlar ve bu programlar genelde 2-3 yıl arasında değişiyorken, Postgraduate dediğimiz degree programları daha kısa (ve area specific) oluyor, 1-2 yıl arası. NAAB tarafından akredite olan bir programdan mezun olman demek mezun olduktan sonra ders saydırma gibi dertlerin olmayacak ve staj süren sonrasında o eyaletin sınavlarını alıp mimarlık lisansını alabileceksin demek oluyor. Postgraduate programlarının avantajı ise belli bir alanda daha odaklı çalışmalar yapabilecek olmandan geliyor.
Daha detaylı bilgi için aşağıdaki blogu okumanı öneririm;
https://www.portfoliocracker.com/post/amerikamimarolmak
Son olarak Türkiye'de okuduğum programın karşılığı var mıdır sorusunu bir nebze okulundan öğrenebilirsin. Okulun sana denkliğimiz var demiş olması her okulun bunu kabul edeceği anlamına gelmiyor şimdiden uyarayım. Bunun için profesyonel servis veren firmalar bulunmakta WES.org gibi. Benim okulumun denkliği olmasına rağmen Amerikada başvurduğum 12 okulun 6ya yakını benden bu firmalar vasıtasıyla "Credential Evaluation" yaptırmamı istedi. Sonuç olarak birçok okulun 3 yıllık M.Arch programı benim için 2 yıla düşmüştü. Özetle okulunun denkliğinin olması Amerika'da yüksek lisans yapman için kesin olarak tek kriter değil. Burada bireysel bir kredi değerlendirmesi devreye giriyor.
Umarım sorularına biraz olsun cevap olmuşumdur,
Sevgiler
-Burak-