Tekrar merhabalar,
Bilgisayarımı değiştirmeyi düşünüyorum. Revit, SketchUp, Lumion ve Rhino gibi programları kolayca kullanabileceğim bir bilgisayar öneriniz var mı? Apple orijinal programları çalıştırdığı için pek önerilmiyor ama açıkcası bu beni biraz düşündürüyor. Araştırma yaparken nelere dikkat etmeliyim? Teşekkürler.
Merhaba Merve!
Öncelikle sorun için teşekkür ederiz. Bilgisayar seçimi oldukça önemli bir konu. Üzerinde sarfettiğimiz zamanı ve emeği düşününce cidden dikkatli bir şekilde düşünüp hareket etmek gerekiyor.
Apple ile başlayalım. Bu bilgisayarlar Windows'lara göre oldukça daha güvenli ve uzun süreli kullanıma uygun fakat dediğin gibi birçok programı kullanmak için orijinal olması ve Mac veriyonunun olması gerekmekte. Bu yüzden mimarların ve mimarlık ofislerinin tercihi genelde Windows bilgisayarlar oluyor.
Bilgisayar ararken en önemli faktör belki de fiyatı. Bütçeni ne kadar yukarı çekersen çek bunun bir sonu yok ama kendi bütçene göre optimize bir yol bulmana yardımcı olmaya çalışalım.
ASUS, MSI ve Lenovo marka bilgisayarlar genelde iş gören, oldukça da uzun süre kullanabileceğin bilgisayarlardır. ASUS Lenovoya göre bir tık daha pahalı daha popüler bir marka olduğundan. Bence aralarında kalite farkı çok yok ama özellik bakımından aynıysa Lenovo'yu genelde daha ucuza bulabilirsin. MSI, oyun bilgisayarı olarak bilinir ama bizim yaptığımız işin bazen bundan farkı pek yok (rendering).
Bilgisayar seçimi yaparken 4 ana başlıkta ilk bakılması gereken faktörler şu şekilde;
1. Bunlardan biri, belki de en önemlisi ekran kartı. Lumion ve V-ray gibi rendering programları render alırken ekran kartını kullanırlar (Graphics Card Memory). Benim kullandığım Laptop Lenovo Y50-70 ve 6 GB ekran kartı var ve 3 yıldır hiçbir sorun olmadan kullanıyorum. GB ekran kartının önemli bir özelliği olsa da tek başına yeterli bir kıyaslama şekli değil. O yüzden kullanacağın programlardan en talepkar olanı Lumion'ın requirement larına bakabiliriz;
https://lumion.com/system-requirements.html
Göreceğin üzere modeldeki detayların miktarı bile gereken GB'i etkiliyor.
2. Processor ve CPU (GHz) seçimi. Processor bilgisayarın işlemcisi, CPU ise bilgisayarın işlem hızını gösteren ve çalışma performansını doğrudan etkileyen elementler. Benim kullandığım Intel Core i7. Intel Core i5 ile arasında kalırsın i7yi tercih etmeni öneririm. GPU miktarı ise ne kadar çoksa bilgisayarın o kadar hızlı gibi bir genelleme yapabiliriz.
Genelde bilgisayar özellikleri kısmında gördüğün 2.30 GHz, 2.60GHz, 3.60 GHz gibi rakamlar aslında oldukça önemli. (Tabi fiyatı da doğru orantılı..)
3. Artık yeni bilgisayarlarda oldukça kullanımı sık olan SSD ler. Bu aslında bilgisayarımızın üzerinde kurulu olduğu sabit diskin (HDD) yeni bir versiyonu. Kısacası olması bilgisayar hızına çok şey katan çünkü en basitinden dosya transferi yaparken bilgisayarın hızını 10a katlayan dahili diskin adı. Bilgisayar ararken mutlaka olmasını öneririz.
4. Memory (RAM) ise bir diğer önemli husus, aktif kullandığın dosyaların yazılma ve okunma hızını etkileyen yani modelleme yaparken veya bir program kulanırken bilgisayarın çalışma kapasitesini artıran bir bellek tipi. Aramalarında 8 GB, 16 GB gibi özellikler mutlaka karşına çıkacaktır, bunun en az 16 olmasına dikkat etmeni öneririm.
Zamanında ekran kartı alırken kullandığım bir websitesi var, overall olarak değerlendirmene yardımcı olacaktır;
https://gpu.userbenchmark.com
Umarım en işine yarayanı seçersin!
Forum'u bilgilendirmeyi ve tecrübelerini paylaşmayı unutma.
Sevgiler,