Merhaba..Benim sorum şu şekilde İngilizce mimarlık(GAU) okudum ve halihazır da bana kontrat imzalayacak bir İtalyan mimarlık firması var ama italya da lisanslı mimar olabilmek için Avrupa vatandaşı olmak gerekiyor diye biliyorum bu durumda izleyebileceğim yol nasıl olmalı gidebilir miyim?
top of page
bottom of page
Merhaba,
Italya için net olarak bir bilgim olmasada, sizin için biraz araştırma yaptım. Yinede sizinde araştırmanızı öneririm.
Italyada bulunan mimarlık şirketlerinde çalışmanız için Italya'da lisanslı mimar olmanız zorunluluğu görünmüyor ve ayrıca lisanınızı alabilmek için de gerekli sınav ve istenilen eğitimi tamamladığınız taktirde mimarlık lisansınızı alabiliyorsunuz.
Architects' Council of Europe sitesini ziyaret edersiniz tüm avrupa ülkelerinde nasıl lisanslı mimar olabileceğiniz hakkında ayrıca detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Kısaca istenilenleri özetlemek gerekirse,
1- Mimarlık Lisans eğitimi ya da "Building Engineering" egitimi tamamlamış olmanız gerekiyor. Bu 3 yıllık ve 5 yıllık olacak şekilde ikiye ayrılıyor. Yukarıda linkini paylaştığım siteden aldığım diagramı ayrıca ekliyorum.
2- Yukarıdaki diagramda da görebileceğimiz gibi profesyonel yeterlilik, yani bir tecrübe edinme süresi oluyor.
3- Oranının eyalet sınavı diye geçen state exam'i geçmeniz gerekiyor. 3 tane yazılı 1 tanede sözlü olan bir sınav bu.
4- Sonrasında da mimar olarak çalışmanız ve işler alıp yapabilmeniz için Ordine degli architetti (Order of Architects) e üyeliğinizi yaptırmanız gerekiyor. Mimarlar odası gibi sanırım.
Bu order dedikleri kurumlar Italya'da bölge bölge değişmekteymiş. Mimar yaşadığı şehirde kayıdını yaptırmalıymış. Ve ayrıca sahip olduğunuz niteliklere görede farklı sınıflar ve katagoriler bulunmaktaymış.
Yapmış olduğum araştırmadan bu şekilde bilgiler elde edebildim. Avrupa ile ilgili çok bilgi sahibi olmadığım için çok detaylı bilgi veremedim. Umarım birazda olsa faydalı olur.
Başarılar dilerim.