top of page
To test this feature, visit your live site.
Merhaba.Öncelikle paylaşmış olduğun bilgiler için çok teşekkür ederim.Amerikadaki ofislerde kullanılan programlar çoğunlukla hangileri?
Merhaba.Öncelikle paylaşmış olduğun bilgiler için çok teşekkür ederim.Amerikadaki ofislerde kullanılan programlar çoğunlukla hangileri?
6 comments
Like
6 Comments
bottom of page
Muhammet,
Aşağıdaki tabloda bir mimarın tecrübesi ile doğru orantılı olan, ortalama maaş miktarını görebilirsin. Bu tablo San Francisco ve çevresini kapsamakta. Eğer daha kapsamlı bir araştırma yapmak istersen (eyalet, title vs.) tablonun altındaki linke ya da buraya tıklayabilirsin.
Birbirinden güzel soruların ve aktif kaldığın için çok teşekkür ederim! @Muhammet Tetikoğlu
Merhaba
Yazmış olduğun her kelime için çok teşekkür ederim.Paylaşmış olduğun bilgiler gerçekten çok değerli.Birçok arkadaşın işine yarayacağına eminim.
Bulunmuş olduğun eyalette ve bilgi sahibi isen diger eyaletlerde de ortalama 1 ile 5 senelik tecrübeye sahip mimarların saatlik çalışma ücretleri hangi aralıktadır? Tabiki de bu kişiden kişiye değişecektir ama ortalama olarak bir rakam söylemen mümkün mü ?
Muhammet merhaba,
Projelerini paylaştığın için çok teşekkür ederim.
- Ülke farklılığından dolayı türkiyede almış olduğumuz eğitim ve tecrübenin amerikada ne seviyede karşılığı var acaba?
Öncelikle belirtmekte fayda var ki, Türkiye'de almış olduğumuz eğitim ile Amerika'da mimar sıfatına ulaşamıyoruz. Eğer Amerika'da mimar olmak için izlenilmesi gereken yolu ve süreci merak ediyorsan bu konuda daha önce palaşmış olduğum makalenin linkini aşağıya ekliyorum.
Amerika’da Nasıl Lisanslı Mimar olunur?
Fakat başka ülkede mimar olanların, burada mimarlık denkliği alması mümkün. National Council of Architectural Registration Board (NCARB)' un denklik için gerekli tuttuğu iki öğeyi tamamlaman gerekiyor. İlki Architectural Experience Program (AXP), diğeri ise Architect Registration Examination (ARE). Yabancı ülkedeki mimarların nasıl bir yol izlemesi gerektiğini NCARB'ın sitesinden ya da buraya tıklayarak ulaşabilirsin. Tabiki Trankript formu doldurup okuduğun üniversiteden direkt olarak NCARB'ın sistemine yollatıp eğitimini onaylatman gerekiyor.
Burada bahsettiğim terimleri, öğeleri ve süreci ayrıntılarıyla "Amerika'da Nasıl Lisanslı Mimar olunur?" makalesinde paylaştım. Eğer okumadıysan mutlaka okumanı öneririm.
Devam edelim,
Tabiki Amerika'da GreenCard aldığın surette, mimarlık şirketlerinde çalışsabilmen için mutlaka mimar sıfatı taşıman kesinlikle gerekmiyor. Bir mimarın yapabildiği her şeyi teknik anlamda yapabiliyorsan, bir çok şirketin genelde bakacağı şey budur. Dışarda kendine mimar diyen bir çok insandan daha iyi mimari bilgiye sahip olan, 10-20 yıla aşkın tecrübesi olan ve hala gerekli sınavları vermeyip mimarlık lisansı almayı tercih etmeyen milyonlarca insan var. Günün sonunda yapılan projeye imzayı her daim şirket sahibi atıyor. Yani bu noktada mimar olmana gerek yok. İyi bir CV ve iyi bir Portfolyo ile iş görüşmelerine gidip kendini nasıl pazarlaman gerektiğinide bilirsen işe alınmamak için hiç bir sebebin yok. Yani soruna dönmek gerekirse, eğitim ve tecrübenin karşılığı olup olmadığını yorumlamayı bu noktada sana bırakıyorum.
- Greenkart çıkması durumunda bu seviyede yapmış olduğumuz işler ile amerikada iş bulmak ne seviyede zor acaba? Program olarak da 3ds max ve Autocad kullanıyorum.Bunun yanında büyük projelerimiz içinde lumion dan animasyon yapabiliyorum.
Yapmış olduğun görseller kalite olarak güzel olduğunu düşünüyorum. Amerika'da iş bulmak için bu görselleri göstermen yeterli olmayacaktır tabiki. İş başvurularına giterken dikkat etmen gereken çok önemli noktalar mevcut.
Öncelikle, doğal olarak çalıştığın yerlerde ve bireysel olarak yaptığın projeler, Türkiye'de ki en yaygın bina şekli ve konstrüksiyon şekli olan toplu konut ve beton arme projeler. Amerika'da beton arme yapılar yaygın değil. Bulunduğun eyalete göre yapı şekilleri farklılık göstersede genel olarak eğer "Residential Archicture" katogorisinde bir bina yapılıyorsa bu genelde "wood construction" yani ahşap konstrüksiyon olacaktır. Multi-Family Housing yani seninde örneklerini göstermiş olduğun toplu konut projeleri ise büyük ölçüde çelik konstrüksüyon olacaktır. Bu noktaları bilerek bir portfolyo ve sunum hazırlamak senin için çok kritik bir nokta. Çünkü bina malzemelerini tanıdığını, dış cepheden başlayıp binanın en iç katmanına kadar nasıl oluşturman gerektiğini bilmen ve bunları gösterebilmen senin yararına olacaktır. Bunlarıda yaptığın görsellerle tamamlaman ayrıca katkı sağlayacaktır.
Bunun dışında görsellik anlamında bir işe girmek isteyecek olursan, 3dsMax'in burada kullanım oranı yok denilecek kadar az. 3dsMax'e yönelik işler bakmaya başladığın noktada seçeneklerin sınırlı olacaktır. Multi-Family yada Commercial mimari ile ilgilenen şirketlere girdiğin zaman ise hangi programları kullanıyorsun sorusunu alacaksın. AutoCAD kullanman gayet güzel ama "Revit kullanabiliyor musun?" sorusu alman çok olası. Bu yüzden GreenCard alma durumunda buraya gelmeden önce Revit kursları alıp öğrenmeni, portfolyo ve CV'ni yukarıda bahsettiklerime odaklanarak hazırlanırsan iş bulma konusunda daha az sıkıntı yaşayacağından eminim.
Senden genel olarak iş görüşmelerinde isteyecekleri ya da soracakları sorular şu şekilde olabilir;
- Kendinden ve tecrüberlerinden bahset. Ne gibi projelerde yer aldın, yada kendi ilgilendikleri mimari yapılara yönelik sorular iletebilirler.
- Teknik bilgin var mı? Bu soruyu mutlaka alırsın, ve hatta görüşmeye gitmeden önce yanına daha önce yapmış olduğun teknik bir set örneğini almanı öneririm. (Construction Drawings)
- Revit, AutoCad, SketchUp. Bu 3 program en çok yaygın olan programlar. (Küçük ve orta çaplı şirketler için konuşuyorum.) Bu büyüklükteki şirketlerin hemen hemen hepsi SketchUp kullanıyor, çünkü müşteri ile zaman sağlıklı ve hızlı bir iletişim kurabildiği düşünülüyor. Sana bu programlarla olan tecrübeni ve yeteneğini 1 ile 10 arasında notlamanı büyük bir olasılıkla isteyebilirler. (Burası önemli)
-Başka yer ile görüşüyor musun? Bu soruyuda alman olası. Eğer görüşüyorsan açıkça söyleyebilirsin. Eğer görüşmüyorsanda basitçe, kendim için doğru olan yeri arıyorum diyerek yanıtlayabilirsin.
-Lisanslı mimar olmayı düşünüyor musun?
- Bunun yanında onalarca farklı soru ilede karşılaşabilirsin. En sevdiğinmüzisyenin ve ya müzik tarzının ne olduğu, zayıf yanlarının ne olduğu, yapmaktan hoşlandığın şeyler, ideal işinin ne olduğu gibi..
Toparlarsak,
Almış olduğun Türkiye'deki eğitim ve iş tecrübesini burada kullanabilirsin. Önemli olan başvuracak olduğun, iş görüşmesine gidecek olduğun şirketlerle ilgili geniş bir araştırma yapıp, o şirketlerin aradığı eleman özelliklerini göre Portfolyonu, CV'ni hazırlaman ve kendini diğer her anlamda hazırlıklı duruma getirmek. Sonrasında mutlaka, SketchUp, Revit, AutoCAD (Lumion bilmen güzel, her zaman bir artı olacaktır) proramlarına hakim olmalısın. Her zaman yanında bir örnek teknik set bulundurmalısın. Bu noktaları eksiksiz tamamladığın zaman başvuracak olduğun 10 larca 100 lerce şirketten bir kaç tanesine gireceğinden hiç kuşkum yok.
Umarım faydalı olmuştur. Tekrar paylaşımın için çok teşekkür ederim. @Muhammet Tetikoğlu
PortfolioCracker'a katıldığın için aktif olarak paylaşım yaptığın için de ayrıca teşekkür ederim. Umarım bu başlıkları paylaşarak daha geniş kitlelere ulaşmamız yardımcı olursun.
Bol şanslar!
Merhaba,
Yorumlarınız için teşekkür ederim.ülke farklılığından dolayı türkiyede almış olduğumuz eğitim ve tecrübenin amerikada ne seviyede karşılığı var acaba? Yapmış olduğum bir kaç projeyi sizinle paylaşmak istiyorum.Greenkart çıkması durumunda bu seviyede yapmış olduğumuz işler ile amerikada iş bulmak ne seviyede zor acaba?Konsept ve projelerin tüm çizimleri bana aittir.Program olarak da 3ds max ve Autocad kullanıyorum.Bunun yanında büyük projelerimiz içinde lumion dan animasyon yapabiliyorum.
Merhaba,
Öncelikle ulaştığın için çok teşekkür ederim ve gecikmeli cevap içinde affınıza sığınıyorum. Kısa bir süre ile malesef internete erişimim olmadığı için yeni dönüş yapabildim.
Amerika'da ki ofislerde kullanılan programların içerikleri ofislerin boyutlarına ve yaptıkları mimarinin çeşitliğine göre değişmektedir.
Mesela 5 - 10 arası çalışanı olan ve "Residential Architecture" a yoğunlaşan şirketler;
- 3 boyut modelleme için Sketchup tercih etmekte. Sketchup'ın hızlı ve müşterilerle iletişimi daha basit ve etkili hale getirdiği düşünülüyor.
- Teknik çizimler için ise AutoCAD, Vectorworks ve Revit tercih edilmekte.
Daha büyük, Perkins+Will, SOM, yada 15 ve fazlası gibi bir miktarda işçi çalıştıran mimarlık şirketleri daha çok BIM e yöneliyorlar ve teknik çizimleri için Revit kullanıyorlar.
3 boyu modelleme için Sketchup hala erken aşamalarda kullanılıp sonraki aşamalarda ve daha komplex projeler için Rhino+Grasshopper kullanılmakta.
Render için Vray, Maxwell ve Lumion programları kullanılıyor.
Umarım sorunuza yanıt bulabilmişsinizdir. Bunun ötesinde sorularınız olursa aşağıya yorum atarak devam edebilirsiniz.
Çok Teşekkürler.