İlk olarak hangi adımla yola çıkmalıyım?
Şuanda toefl gibi bir sınava hazırlanıp, mezun olduktan sonra direkt yüksek lisans için yurtdışı mı düşünmeliyim?
Mezun olduktan sonra bir süre Türkiye'de mi çalışmalıyım?
Mezun olduktan sonra direkt yurtdışında çalışma planları mı yapmalıyım?
Çağla Merhaba,
Öncelikle portfoliocracker'a üye olduğun ve forumda paylaşımda bulunduğunuz için size çok teşekkür ederim.
Soruların cevabını aşağıda bulabilirsin.
İlk olarak hangi adımla yola çıkmalıyım?
Bu konuda hemen hemen hepimiz zorlanıp okul sonrası planlarımızı kurgularken, en doğru kararın ne olacağı konusunda karar vermekte zorlanıyoruz. Bazen de etrafımızdan farklı fikirler duyup kafamız karışabiliyor ve dönüp dolaşıp aynı noktada bulabiliyoruz kendimizi.
Öncelikle hatırlamalıyız ki hangi kararı verirsek, hangi yolda ilerlersek ilerleyelim günün sonunda, bu kararı kapalı kapılar ardında verecek ve kendimiz için son sözü söyleyecek bizleriz.
Fakat benimde herkes gibi bu konuda bazı fikirlerim var. Bende sizin şuan bulunduğunuz noktada ve karar verme aşamasında bulunduğum için hem size kendi deneyimlerimden örnekler hemde düşüncelerimi paylaşmaktan mutluluk duyarım.
Şuanda toefl gibi bir sınava mı hazırlanıp, mezun oluntan sonra direkt yüksek lisans için yurtdışı mı düşünnmeliyim?
Ben inanıyorum ki okul sonrası tecrübe edinmek gerçekten önemli ve bu yolda ilerlemeye karar verirseniz, yanlış bir karar olmaz. Fakat birde şurdan bakmak gerektiğini düşünüyorum. 4 yıllık zorlu bir eğitimi tamamlarken, aklımızı akademik ortamın sağladığı yaratıcı ortam sayesinde bir çok yaralı bilgiyle dolduruyor ve ufkumuzu her gün biraz daha açıyoruz. Okuldan mezun olduğunuz an bu hissiyat hemen kaybolmuyor ve bence yüksek lisansa başlamak için enerjiyi kendinizde bulacağınız en doğru an, okul sonrasıdır. İş hayatına başlayıp hayatınızı rutine döndürdükten sonra bu gibi kararları bence hep erteliyoruz ve yapması daha zor geliyor.
Diğer taraftan da kendinize şöyle diyor olabilirsiniz; 4 yıllık eğitim süresince saatlerce çalışıp, uykusuz kalmak, proje yetiştirme ve juri stresi yaşaşadıktan sonra hemen tekrar okula başlamak yorucu olacak biraz mola vermem gerekiyor diye düşünüyor olabilirsiniz.
Ben size, sizin konumunuzdayken verdiğim kararı ve nasıl ilerlediğimi kısaca anlatayım.
Yukarıda bahsettiğim gibi hazır akademik dünyanın etkisinde ve bilgileri çok taze ile kesinlikle Yüksek Lisansıma zaman kaybetmeden başlayıp bitirmek gerektiğini düşündüm. Açıkçası bu aklınızda kesinlikle, evet ben bunu yapacağım diye karar verdiğiniz bir şeyse zaman kaybetmemek gerektiğini düşüyorum.
Ben 4 yıllık çok zorlu geçen bir mimarlık eğitiminin sonuna doğru başvuracağım üniversiteler için hazırlamam gereken metaryellerin üzerine sıkı bir şekilde çalıştım ve başvurularımı bu üniversitelere yolladım. Bu tarihler genelde her yılın Kasım ve Ocak ayları içerisine düşüyor (Amerika için). Sonrasında okulun "Fall" döneminde okullar başlayana kadar bir staj bulup çalıştım ki bu süre içerisinde birazda iş hayatının nasıl olduğunu anlamak istedim.
Ayrıca şunuda biliyorum ki Amerika'da özellikle yüksek lisansa kabul aldığınızda 1 sene boyunca o hakkınızı kayıp etmiyor ve ertesi sene başlayabiliyorsunuz. Eğer bu staj süresince fikrininizi değiştirirseniz buda bir seçenek olur.
Fakat benim düşüncem en doğrusu okul bittiğinde, bilgileriniz taze iken akademik ortamın enerjisi tam anlamıyla üzerinize sinmişken, soğutmadan yüksek lisansınızı tamamlamak olacaktır. Çalışma kısmını yüksek lisans yaparkende düşünecek çok zamanınız olacaktır zaten.
Mezun olduktan sonra bir süre Türkiye'de mi çalışmalıyım?
Yukarıda da belirttiğim gibi, okul sonrası bir süre çalışmanın bir sakıncası olduğunu düşünmüyorum fakat şunuda unutmayalım iş ortamının enerjisi verdiği hissiyat akademik ortamdan daha farklı. Hayatınızın akışı değişiyor ve eski akışı kaçırabilme durumumuz oluyor ve bu bizi yüksek lisans fikrini ikinci plana itmemize sebep olabilir. Eğer bundan kaçınabilirseniz, tabiki bir süre mezun olduktan sonra çalışabilirsiniz. 4-12 ay arasında kazanacağınız iş tecrübesinden sonra, bu deneyiminizi de başvuru öğelerine ekleyecek olmanız, başvurunuzu güçlendirecektir. Ama unutma ki bu noktada zaten üzerine çalışmış ve tamamlanmaya neredeyse hazır olan bir portfolyo ve niyet mektubun olması lazım ayrıca referanslarınıda sağlama almış olman lazım.
Eğer çalıştığın süre içerisinde değilde çalışmaya başlamadan yüksek lisans başvurularını tamamlayıp yolladıktan sonra staja ve ya çalışmaya başlarsan eğer seçim hakkın olur. Hem iş ortamını bir görmüş olur hemde kararını vermek için daha fazla vaktin ve seçeneğin olur. Bir bilinmezliğe girmezsin böylece.
Mezun olduktan sonra direkt yurtdışında mı çalışma planları yapmalıyım?
Ben açıkcası mezun olduktan sonra direkt yurt dışında çalışmayı hedefleye diğer seçeneklere göre daha uzak bakıyorum. Öncelikle yurt dışında iş aramanın, işi bulmak dışında bir çok zorluğu var. Öncelikle yurt dışında mimari şirketlere başvurduğunuz zaman, staj haricinde konuşuyorum, en az 5 yıllık bir iş tecrübesi ve çok güçlü bir cv istiyorlar. Şirketi bulduktan sonra atlatmanız gereken bir vize süreci olacak ve buda stresli bir dönem olacaktır. Bence yurt dışına öncelikle master a gitmeli ve gittiğiniz ülkede master sonrasında iş aramalısınız. Çünkü gittiğiniz bölgedeki okullar genel olarak oradaki mimarlık şirketleri tarafından biliniyor olacaktır. Sonrasında eğitim süreniz boyunca bir çok kişi tanıma, staj yapma ve bağlantı kurma şansını bulacaksınız ve bu süreyi hem tecrübenizi, kredibilitenizi arttırarak, CV'nizi güçlendirmek için kullanabilirsiniz. Ama direkt, mezun olduktan sonra bunları düşünmek bence diğer seçeneklere nazaran daha az etkili ve belirsiz bir yol haline geliyor.
Fakat bu kesinlikle tam anlamıyla aradığınız işi bulamayacak, ve başarılı bir kariyer başlangıcı yapamayacağınız anlamına gelmiyor.
Gerçekten yapmak istediğiniz buysa sizi durduran hiç bir şey yok. Bu yolda ilerlemek için gerekenleri yapıp sonuçlarını gördükten sonra kararınızı verebilirsiniz.
Sevgiler,
-Ege