Merhaba,
Benim portfolyom için görüşünüzü almak istediğim konular var. Cevap verebilirseniz çok sevinirim. Yüksek lisans başvuruları için portfolyo hazırlıyorum; mimari projelerimin yanında çektiğim fotoğraflarımı ve bir kaç sketch denememi sizce portfolyoma koymalı mıyım. Niyet mektubumda mimarlığın sanatsal yönüyle ilgilendiğimi fotoğraf çekip, çizim yaptığımı yazmıştım. Bir taraftan projelere ek fotoğraf ve sketch bölümü zenginlik katar diye düşünüyorum ama öbür yandan gereksiz olabilir mi bilmiyorum.
Diğer bir sorum da şu; 2. ve 3. sınıfta yaptığım projelerimin sunumları iyi değildi, ancak maketleri
başarılıydı ve elimde güzel maket fotoğrafları var. Bu projeleri sadece maket fotoğraflarıyla önceki projeler şeklinde portfolyoma koymalı mıyım yoksa sunumsuz oldukları için koymamalı mıyım emin değilim.
Teşekkür ederim.
Tuğba merhaba,
Instagram üzerinden kısa bir konuşmamız olmuştu ve sorularını burada paylaşmanı rica etmiştim. Öncelikle zamanını ayırıp forum üzerinde sorularını paylaştığın için çok teşekkür ederim. Eminim ki bir çok insan bu açmış olduğun başlıktan yararlanacaktır.
Sorularını başlıklar altında açıklamanın en doğrusu olacağı görüşündeyim, bunun sebebi ise sorularının, ve cevaplarının tam anlamıyla birbiriyle bağlantılı olması.
Başlayalım;
1- Yüksek lisans başvuruları için portfolyo hazırlıyorum; mimari projelerimin yanında çektiğim fotoğraflarımı ve bir kaç sketch denememi sizce portfolyoma koymalı mıyım.
Bu konunun önemine daha önce paylaşmış olduğum bir kaç makale yazısında değinmiştim. Eğer okumadıysan aşağıda linkini verdiğim makaleleyi okumanı öneririm.
-Başarılı bir Portfolyo nasıl hazırlanır?
Devam edelim;
Tekrar bu soruyu paylaştığın için teşekkür ederim çünkü bu konunun önemini maalesef göz ardı ediyoruz.
Bu sorunun kısa cevabı: Evet! Kesinlikle koymalısın!
Evet okuduğun bölüm ve dolayısıyla ortaya çıkartmış olduğun sanatsal ve teknik olan yeteneklerini portfolyonda sergilemen gerekiyor. Bunun üzerine eğitim aldın ve bu yönde ilerleyen bir diğer eğitime yada iş hayatına atılacaksın. Fakat unutmayalım ki bunu senin gibi yapıcak olan yüz binlerce insan var. Fotoğraf çekmek, farklı sketchier ve farklı sanatsal çalışmalar yapıyor olman seni o yüzbinlerce aynı katagoride eğitim almış insandan gerek üniversite kabulu komitesinde görev alan üyeler gerekse iş başvurularını değerlendiren insanlar gözünde bir adım öne taşıyacaktır. Bu senin farklı bir bakış açısına sahip olduğunu ve karşılaşacağın problemler karşısında başka bir göz ile bakıp farklı çözümler ortaya koyabileceğini gösterecektir.
Ben kendi portfolyo mu hazırlarken mimari çalışmalarımı sunduktan sonra "Reflections" diye özel bir bölüm tasarlayıp mimari dışı yaptığım bütün çalışmaları özenle portfolyomun bir parçası yaptım ve bu gerçekten yukarıda bahsettiğim gibi beni bir çok adayın bir çok adım önüne taşıdı.
2- Niyet mektubumda mimarlığın sanatsal yönüyle ilgilendiğimi fotoğraf çekip, çizim yaptığımı yazmıştım. Bir taraftan projelere ek fotoğraf ve sketch bölümü zenginlik katar diye düşünüyorum ama öbür yandan gereksiz olabilir mi bilmiyorum.
Bu konudaki düşüncelerine kesinlikle katılıyorum. Evet! Ek fotoğraf ve sketch bölümü kesinlikle portfolyona zenginlik katacaktır ve koymalısın. Fakat bütün bunların portfolyonun ayrı bir parçası olarak koyduğunun açıkça belirtilmiş olması gerektiğini düşünüyorum. Kısacası mimari projelerinin sunumunu yaptıktan sonra farklı bir başlık altında ("Reflections" gibi) düzenlemeni öneririm.
Niyet mektubunda bahsettiklerin ile ilgili yorum yapmak gerekirse;
Öncelikle niyet mektubu ve portfolyonun bir arada bir bütünlük oluşturmadığı hiç bir okul ve ya iş başvurusu tam anlamıyla başırılı sayılmaz. Daha önce paylaştığım makalelerde bunun öneminden özellikle bahsettim. Yukarıdaki linkten ayrıca ulaşabilirsin.
Yapacağın başvuruların açıkça en önemli noktası, portfolyo ile niyet mektubu arasında birbirini destekleyen bir bağlantısı olmasıdır.
Portfolyonu inceleyecek kişilerin seni tanımıyor olması çok büyük ve kullanılması gereken bir avantajdır. En mükkemmeliyetçi gözler bile bu yazıda bahsettiğim teknikler ile etkilenebilir. Yapman gereken şey aşamaların açıkca ve yaratıcı bir şekilde sergilendiği niyet mektubuyla bağlantılı olan bütünleyici bir portfolyo sunmak olacaktır.
3- 2. ve 3. sınıfta yaptığım projelerimin sunumları iyi değildi, ancak maketleri
başarılıydı ve elimde güzel maket fotoğrafları var. Bu projeleri sadece maket fotoğraflarıyla önceki projeler şeklinde portfolyoma koymalı mıyım yoksa sunumsuz oldukları için koymamalı mıyım emin değilim.
Öncelikle şundan bahsetmeliyim ki, zaten maketi olmayan hiç bir projeni portfolyona koymamalısın. İçinde bulunduğumuz teknoloji çağı dolayısıyla ve aldığımız eğitimlerin bu yönde olması sebebiyle bir çoğumuz gerek photoshop, gerekse farklı render programları kullanarak güçlü grafikler ve görseller hazırlayabiliyoruz. Fakat maket çok büyük el becerisi ve detaya olan hassasiyeti ortaya çıkarıyor ve bu da yukarıda bahsettiğim gibi seni diğer bir çok adayın önüne geçiriyor.
Devam edelim;
Fakat bunun yanı sıra, sunumun kalıtesını de gözardı etmemek gerekiyor. Sunumunu eğitim süresince hazırladığın için ,veya farklı sebeplerden dolayı, bu sunumun güçlü olmadığını düşünüyor olabilir ve beğenmiyor olabilirsin. Fakat bu sunumu görselleriyle ve grafikleriyle yeniden hazırlayamayacağın anlamına gelmez. Hatta, okulda hiç sunmadığın veya yapmadığın yani varolmayan bir projeyi bile ıstediğin şekilde tasarlayıp, portfolyonun bir parçası haline getirebilirsin. Bunda yanlış bir şey yok. Unutma ki senin başvurunu gözden geçirecek komite ne senin, ne eğitimin, ne de projelerin hakkında bilgi sahibi değil. Bu da sana kendini en iyi şekilde karşı tarafa gösterme avantajını sağlıyor. Bu yüzden benim önerim zaten elinde halı hazırda var olan güzel modellerinin üzerine, beğenmediğin sunumunu geliştirerek en az modellerin kadar etkileyici hale getirip, bir bütünlük oluşturarak portfolyona eklemendir.
Umarım biraz da olsa sorularının yanıtını alabilmişsindir. Bunun ötesinde soruların olursa bana her zaman ulaşabilir, bu paylaşımın altına yorum yazabilirsin. @ha.tuba
Tekrar paylaşımın için çok teşekkür ederim.
Sevgiler