Merhaba 😊 Ben Melis Gürçay.
İstanbul Kültür Üniversitesi'nden bu sene mezun oldum. Yüksek lisansa bu sene hazırlanmadım çünkü bunun üzerine iyice düşünmek istedim ve nerede yapacağıma karar veremedim. Yurtdışında yüksek lisans yapabilmem için dilimin iyi olması gerekiyor ama bunu nasıl yapacağımı açıkçası bilmiyorum o yüzden sizden tavsiye istiyorum. Amerika'daki eğitim sistemi nasıl ve ne derece bir dil istiyorlar?
Ailemin dil eğitimine yollama niyetleri de pek yok ve benim burada çalışma imkanım yok kriz, torpil vs. O yüzden açıkcası sizin gibi birinden duyacağım her fikre açığım. Dil, imkanlar, iş, yaşam üzerine herşeyi sizden dinlemek isterim. Yüksek Lisans için izlemem gereken yol ve süreçler nelerdir?
Teşekkür ederim.
Melis Merhaba,
Paylaşımda bulunup, sorunu forumda paylaştığın için çok teşekkür ederim. Tabiki sorularını elimden geldiğince cevaplayıp, fikirlerimi paylaşmaktan mutluluk duyarım.
Yurtdışında yüksek lisans yapabilmem için dilimin iyi olması gerekiyor ama bunu nasıl yapacağımı açıkçası bilmiyorum o yüzden sizden tavsiye istiyorum. Amerika'daki eğitim sistemi nasıl ve ne derece bir dil istiyorlar?
Seninde belirttiğin gibi yurtdışında yüksek lisans için başvuracak olduğunuz üniversiteler sizin başvurduğunuz kurumlarda bulunduğunuz süre içerisinde müfradat içerisinde bulunan dersleri anlayabilcek bir yabancı dile sahip olduğunuzdan emin olmak istiyorlar.
İngilizce yeterliliğinizi, sizinde bildiğiniz gibi Toefl ya da Ielts sınavlarını alarak istenilen puana ulaştığınız taktirde (bu puan Toefl için genelde 80 ile 100 arasında üniversitelere göre değişmekte) ingilizce yeterliliğinizi akademik seviyede kanıtllamış oluyorsunuz.
Devam edelim,
Eğer İstanbul Kültür Üniversitesi’nde ki okuduğunuz eğitim dili 100% İngilizce ise ya da 30% İngilizce olup 1 yıllık İngilizce hazırlığı başarı ile tamamlamak durumu ile desteklenebilirse Toefl’dan bazı durumlarda muafiyet sağlanması mümkün.
Bu konuyla ilgili forumda paylaşım yaptım. Buradan ulaşabilirsiniz.
Fakat anladığım kadarıyla yukarıda bahsettiğimiz durumlar sizin için biraz daha farklı ve İngilizce konusunda kafanızda soru işaretleri ve kuşkular var.
Amerika’daki mimarlık yüksek lisans programları çok yoğun fakar bir o kadarda size istediğiniz yolda ilerleyebileceğiniz farklı ders seçenekleri sunarak hedefinize yaklaşmanız açısından büyük bir imkan sağlamaktadır.
Yüksek lisans süresince, evet, ingilizcenizin iyi olması sizin için çok önemli olacaktır. Bunun sebebi ise yüksek lisans süresi boyunca proje jüri sunumları dışında alacak olduğunuz başta mimarlık teori dersleri olmak üzere bütün derslerde size bir çok makale vererek okumanızı, görüşlerinizi tartışmanızı ve bir çok araştırma raporları halinde sunmanızı isteyecekler. Bu gibi durumlarda bazen ingilizce yetersizliği daha büyük stress ve sıkıntılara yol açabilir.
Ailemin dil eğitimine yollama niyetleri de pek yok ve benim burada çalışma imkanım yok kriz, torpil vs. O yüzden açıkcası sizin gibi birinden duyacağım her fikre açığım. Dil, imkanlar, iş, yaşam üzerine herşeyi sizden dinlemek isterim. Yüksek Lisans için izlemem gereken yol ve süreçler nelerdir?
Öncelikle yüksek lisansı düşünmeden önce prosedürleri bilmek gerekmektedir. Nasıl hazırlanmanız gerekir? Hangi belgeler isteniyor? Süreç nasıl işliyor? Bu yüzden sordmuş olduğunuz soru çok yerinde bir soru olmuştur.
Bu konularla ilgili blogda paylaşımlarda bulundum aşağıya başlamak için bilmen gerekenleri bulabileceğin bir blog yazısının linkini koyuyorum.
Amerika'da Mimarlık Yüksek Lisansı Yapmak için nasıl hazırlanmalıyım? Gerekli belgeler nelerdir?
İş ve Yaşam konusuna kısaca değinelim,
Amerika’da mimarlık eğitimi sonrası iş imkanları gerçekten çok büyük. Bunun sebebi, çok geniş ve giderek daha da genişleyen bir piyasanın mevcut olması. Mimarlık eğitiminizin ardından alacak olduğunuz ilk maaş ile direkt olarak geçinmeye başlayabileceğinizi düşünüyorum. Ayrıca maddi kısmını bir kenara koyarsak, mesleğinize, mimarlığa kişisel bakış açınıza, yorumlama şeklinize uyan şirketleride bulmak mümkün. Çalışma ortamı, size verilen değer ve fırsatlar gerçekten çalışma hayatını çok daha fazla eğlenceli kılmakta. Bu yüzden bile denemeye değer olacağını düşünüyorum.
Dil eğitimi için görüşlerimi kısa ve net bir şekilde özetlemek gerekirse,
Maddiyatın kesinlikle bazı kararlar alıp, atacağımız adımlara karşı önümüzde duran büyük bir engel olduğu konusunda size çok hak veriyorum. Fakat eğer yurtdışı fikrini benimsemek istiyorsanız yabancı dilinizi geliştirmek adına bir an önce harekete geçmelisiniz.
Bununla ilgili izleyebileceğiniz farklı yöntemler olabilir. Ayrıca şunuda belirteyim ki TOEFL vey a IELTS sınavını geçebilmek demek çok iyi seviyede bir ingilizce konuşmanız gerektiği anlamına kesinlikle gelmez. Buda her sınav gibi disiplinli olarak çalışmanız gereken, nasıl çalışmanız gerektiğini, sınavın sistemini çözdüğünüz taktirde başarabileceğiniz bir şey. Eğer gerçekten kararlıysanız toefl sınavı için özel bir eğitim alabilirsiniz.
Yurtdışında dil eğitimi:
Yurt dışında dil eğitim programlarıda ayrıca sizin için bir seçenek. Ne yazıkki araştırıldığında, yurt dışı dil eğitimi programları, sertifika programları çok yüksek fiyatlara denk geliyor, özellikle içinde bulunduğumuz şu zaman diliminde. Fakat eğer ilk adımınızı yurt dışına atarsanız, kendinize part time işler bulabilirsiniz. Çok yorucu olacağını söylemem gereksede, çalışarak burada ingilzice dil okullarına devam eden bir çok kişi ile tanışma dırsatı buldum. Mümkün.
Yurt dışı eğitim programlarını araştırarak, bir fiyat listesi çıkararak bu işe başlayabilirsiniz.
Aşağıya bakabileceğiniz, benim bildiğim bir kaç dil eğitim programının linklerini koyuyorum.
Stanford House International
ELI - English Language Institute
LSI - Language Studies International
IICESL- Intercultural Institute of California
Advance English Academy
Talk English Schools
St. Giles International
EF
Kaplan International
Umuyorum ki birazda olsa sorularına yanıt verip, yardımcı olabilmişimdir.
Tekrar paylaşımın için çok teşekkür ederim!
#Amerikadileğitimi #Amerikaingilizce #Yurtdışıeğitim #Amerikayükseklisans