Merhaba ben Türkiye’de mimarlık eğitimi alıcak olan hazırlık öğrencisiyim.Şuan hazırlık eğitimimi tamamladım 1. Sınıfa başlamadan 9 ay boşluğa sahibim bu boşlukta kendimi nasıl geliştirebilirim?
PS:Çizim yeteneğine sahip olamadığım için mimarlık tarihi ile ilgili Kitaplar okumaya başladım (mimarlık 101 ilk kitabım)
İkinci soruma gelicek olursak Türkiye’den mezun olmuş bir öğrenci amerikada yüksek lisansa gelip orada meslek hayatına atılabilir mi bunun için neler yapmalı?
Merhaba,
Öncelikle paylaşımda bulunup sorularını PortfolioCracker Forum'u üzerinden ilettiğin için çok teşekkür ederim.
Çok güzel ve yerinde bir soru sorduğunu düşünerek bu konu ile ilgisi olan düşüncelerimi şu şekilde aktarayım.
Şuan hazırlık eğitimimi tamamladım 1. Sınıfa başlamadan 9 ay boşluğa sahibim bu boşlukta kendimi nasıl geliştirebilirim?
İlk olarak hiç bir şeye başlamadan önce, okulunun sana verecek olduğu eğitimle ilgili tam bir bilgiye sahip olman. Eğer okulda okumuş ya da okumaya devam eden bireyler tanıyorsan onlar ile iletişime geçip, okulun gidişatı, kullanılan programlar, genelde projelerde istenilen öğeler ve bunun gibi eğitim sürecinde sana yardımcı olabilecek, önceden bildiğin taktirde seni bu maratona 1-0 önde başlatacak her bilgi senin çok işine yarayacaktır. Bu yüzden hala yapmadıysan, okulunda tecrübeli olan bir kaç kişiye ulaşıp konuşmak senin için yararlı olacaktır.
"Çizim yeteneğine sahip olmamak" diye düşünmek ayrıca yanlış diye düşünüyorum. Sizin okulunuzun belirlediği eğitim şeklini ve sistemini bilmemekle beraber, genelde mimarlık okullarının ilk senesi program kullanarak çizimden çok, elle çizime yönelik eğitim vermektedirler. Bu yüzden, okulda 1 sene boyunca öğrenecek olduğun çizim teknikleri ve sistemleri olacak. Bir kaç tane saymak gerekirse;
- Perspective Drawings (one-point, two-point, three-point perspective)
- Paraline Drawings (axonometric, isometric, dimetric, oblique)
Okul öncesi süreçte bu çizim teknikleri ile ilgili birazda olsa bilgiye sahip olmanı, ve alıştırmalar yapmanı öneririm. Hem fakülteye başladığında dah hızlı adapte olup, mimari düşünce gücü ve pratiğide katacaktır. "Francis D.K Ching - Design Drawing" kitabını bulabilrsen mutlaka almanı öneririm.
Mimarlık 101, biraz mimarlık tarihi, akımlar ve tarihlerle ilgili bilgi edinmeni öneririm. Mimarlık ile ilgili tam anlamıyla bir anlayışa ulaşmaya çalışırken, sorgularken, veya anlamaya çalışırken, yıllarca mimarlık üzerine olan değişimin, oluşan akımların, dünyanın o anki gidişatı, politik değişiklikler, savaşlar, ülkeleri yönetenler ve bir çok etkene dayalı olarak değiştiğini ve bir olaylar zinciri olduğunu göreceksin. İşte bu noktada kendi düşüncelerini bu olaylar zincirine integre etmeye çalışırken, hangi akımların hangi tarihlerde olduğunu, hangi akımların birbirini takip ettiğini, tarihlerini kısa ve öz olarak biraz okumanı öneririm. Hem okul süresince alacağın mimarlık tarihi derslerinde, hemde stüdyo derslerinde inanki yaralı olacaktır.
Bu konularla ilgili son olarak önereceğim bir kaç kitap var. Bulabilirsen kesinlikle almanı öneririm.
1- Design Drawing - Francis D.K Ching
2- The New Drawing on the Right Side of the Brain - Betty Edwards
3- Drawing Shortcuts - Jim Leggitt
İkinci soruma gelicek olursak Türkiye’den mezun olmuş bir öğrenci amerikada yüksek lisansa gelip orada meslek hayatına atılabilir mi bunun için neler yapmalı?
Bu sorun ile ilgili cevapları ve daha fazlasını paylaşmış olduğum blog makalelerinden bulabilirsin. Sorunun kısa cevabı: Evet! Türkiye'den mezun olmuş bir öğrenci Amerika'da yüksek lisansa gelebilir ve meslek hayatına atılabilir. Aşağıda bu konular ile ilgili daha ayrıntılı bilgilere ulaşabileceğin makale paylaşımlarını bulabilirsin.
Amerika'da Mimarlık Yüksek Lisansı Yapmak için nasıl hazırlanmalıyım? Gerekli belgeler nelerdir?
Amerika’da Nasıl Lisanslı Mimar olunur?
Yüksek Lisans yaparken de çalışmanın mümkün olduğunu belirtmek gerektiğini düşünüyorum ve bununla ilgili makaleyide aşağıya ekliyorum.
Amerika'da Yüksek Lisans yaparken çalışmak
Tekrar sorunu PortfolioCracker Forumda paylaştığın için çok teşekkür ederim ve umarım senin için faydalı ir paylaşım olabilmiştir. Bunun ötesinde soruların olursa lütfen aşağıya yorum yapmaktan çekinme. @qodsarmy
Başarılar dilerim!